ДФК “Шампиони” е дружество с нестопанска цел, което осъществява дейността си в обществена полза, изразяваща се в подобряване на здравето и физическата дееспособност на подрастващите от най-ранна възраст – момичета и момчета (от 4 до 12 г.). Ние сме избрали да развиваме и популяризираме физическото възпитание и масовия спорт поради все по-големия процент на деца страдащи от наднормено тегло, гръбначни изкривявания и плоскостъпие породени от застоял начин на живот и липса на достатъчно движение. Целта пред ДФК “Шампиони” е да помогне на нашите деца да опознаят спорта и неговите позитиви като за целта сме наблегнали на най-популярната и обичана игра – футбола и същевременно предоставяме възможност да се докоснат до много други спортове, които допринасят за физическото и психологическото развитие на децата. Следвайки нашата организация на работа и визия, лицензираните треньори в клуба обучават следните групи деца:

  • Първа група (4-5-годишни) Набляга се най-вече на това децата да стъпват и бягат правилно, да правят различни упражнения, които освен забавни са и полезни за координацията им. Въвежда се и работата с топка като най-много се набляга на игрите с крака, но също така са заложени и такива с ръце.
  • Втора група (6-7-годишни) Трениралото една година дете открива футбола в игровите му форми 1:1 и 2:2. Изгражда се чувство към топката, научава се да я води с двата крака, да я контролира след различни слухови и визуални сигнали, да я повежда. Стреля с топката в неподвижна цел – конус, стойка, врата.Реагира на приближаваща и отдалечаваща се топка. Вкарва се състезателен елемент в различните части на тренировката чрез щафетни, състезателни и емоционални игри. Получава първите си тактико-технически и теоретични знания – врата, противник, игрално поле, център.
  • Трета група (8-9-годишни) Футболът вече е мощно стимулиращо и възпитателно средство за детето във всички сфери – то внимава в уроците в групата, за да не разочарова своя треньор. За трениралите деца в предишни години нещата стават сериозни. Участвали са в турнири, научават се да стрелят с двата крака с прав удар – основния удар във футбола по подвижна и неподвижна топка. Водят топката описвайки различни фигури контролирайки я. Участват в различни форми на мач и състезателни игри. Научават се да отнемат топката, започва първото разпределение по постове – вратар, защитници, нападатели. В края на всяка учебна година участват в турнира на Варна със състезателен характер – определя се шампион. Детето вижда и усеща – еуфорията, удовлетворението от положените усилия, както и гордостта на родителите си.
  • Подготвителна група (10-11-годишни) Малките футболисти вече притежават богат арсенал – подават с вътрешен удар, стрелят с прав по неподвижна, подвижна, приближаваща, отдалечаваща и странично идваща топка. Стрелят от воле, водят бързо топката с двата крака, променят посоката на водене, спират, придърпват я и се обръщат с нея. Разбират значението на съотборниците си и принципите на взаимопомощ в защита и нападение. Владеят общобеговите и специално беговите упражнения, правят отборна загрявка. Получават важна технико-тактическа подготовка – пласиране според конкретната ситуация, мястото на терена, футболно мислене. Познават най-важните правила на играта – гол, център, удар от вратата, ъглов удар, нарушение, съдия, странично хвърляне. Започват да тренират и играят, прилагайки правилото за засада.

Ние от ДФК “Шампиони” искаме всяко дете да бъде здраво, усмихнато и целеустремено и затова сме предвидили на всеки 3 месеца да се организират турнири, където всеки малък шампион ще може да покаже до каква степен е развило своят талант и своите умения. 


Тренировките се провеждат два пъти седмично и продължават по 40 – 50 минути.